Wat is het bounce rate percentage, waarom is het belangrijk, en hoe valt het te verbeteren? Daar gaan we het in dit artikel over hebben. Het bounce rate percentage wordt ook wel “bounce rate” genoemd. Het gaat hier om dezelfde begrippen. Kort door de bocht gezegd is het bounce rate een procentueel getal dat aangeeft hoeveel bezoekers de website verlaten nadat het één bepaalde pagina op de website heeft bezocht. Het gaat hier specifiek om één sessie van een bepaalde websitebezoeker, waarbij maar één pagina van de website bekeken wordt.
Google Analytics, een tool waarmee alle data van een website bij wordt gehouden, berekent dit bounce rate percentage op een bepaalde manier. De interactie is hierbij heel erg belangrijk. Dit is een actie die Google Analytics verzameld en bundelt in de database. Dit kan bijvoorbeeld een transactie zijn op een bepaalde website. Op het moment dat een websitebezoeker maar één pagina bezoekt en geen actie uitvoert (interactie) zal dit door Google Analytics worden geregistreerd als een ‘bounce’ en wordt het opgenomen in het bounce rate percentage.
Op het moment dat het bounce rate percentage 60% is, verlaat 60% van de websitebezoekers de website na het bekijken van slechts één pagina. Dit percentage wil je natuurlijk zo laag mogelijk houden.
Zoals al gezegd, dit percentage wil je zo laag mogelijk houden. Maar het wil niet altijd zeggen dat een hoog bounce rate percentage ook altijd negatief is voor de website. Stel dat een websitebezoeker een artikel leest op je website van een kwartier, en hier veel nuttige informatie uithaalt, en vervolgens na dit kwartier je website verlaat. Dit wordt door Google Analytics geregistreerd als een een ‘bounce’ en het wordt dus meegerekend in het bounce rate percentage. Echter hoeft deze ‘bounce’ helemaal niet negatief voor je website uit te pakken, omdat de websitebezoeker veel nuttige informatie uit je artikel heeft gehaald.
Voor de conversie optimalisatie en de conversies op een website(pagina) is het bounce rate percentage echter wel van belang. Het doel van deze pagina’s is dat websitebezoekers tot een actie overgaan. Dit betekent dat er een interactie plaatsvindt, en Google Analytics dit niet zal meten als een ‘bounce’. Op het moment dat een pagina conversies als doel heeft, en er zal geen actie worden ondernomen door de websitebezoeker, levert dit een ‘bounce’ op. Dit wordt meegerekend in het bounce rate percentage.
Vooral in de e-commerce is het bounce rate percentage een belangrijke statistiek. Als dit niet op de juiste manier wordt gebruikt als e-commerce bedrijf, kun je tegen financiële kosten aanlopen die ook voorkomen hadden kunnen worden.
Er zijn tal van tips om het bouncepercentage te verlagen en dus te verbeteren. Wij zetten de vier belangrijkste en nuttigste tips voor je op een rijtje.
Dit is de belangrijkste eerste tip die wij je meegeven. Als de inhoud en content van je website goed op orde is zal een websitebezoeker minder snel je website verlaten, zo simpel is dat. Zorg dat je relevante content schrijft voor je doelgroep, dat aantrekkelijk is. Deze content moet natuurlijk ook grammaticaal goed zijn!
Een CTA (call-to-action) is een oproep om iets te doen op een website, dus het doen van een interactie. Als deze call-to-actions goed zijn gemaakt en ingesteld staan, zal de kans groter zijn dat de websitebezoeker ook daadwerkelijk actie onderneemt op je website. Zorg ervoor dat dit klikbare buttons en/of klikbare stukjes tekst zijn.
Dit is ook een van de belangrijkste tips wat betreft het bounce rate percentage. Een website die niet snel laadt leidt tot irritaties bij de websitebezoekers, waardoor het een website veel sneller zal verlaten. Zorg dat de website snel laadt, en test dit ook zelf!
Dit is naast de websitesnelheid ook belangrijk. Zorg dat je website mobielvriendelijk is. Dit wordt steeds belangrijker, steeds meer mensen zoeken een website op op hun mobiel. Op het moment dat een website niet gebruiksvriendelijk is zal de persoon de website (sneller) verlaten.