Wat is Google Analytics en wat kun je ermee? Die vragen worden in dit artikel uitgebreid behandeld.
Google Analytics is tool die Google aanbiedt om data te verkrijgen vanuit jouw app, website of webshop. Deze data kan je vervolgens analyseren om bijzonderheden en opvallende zaken in te zien. Hoe werkt Google Analytics dan, vraag je je af? Google Analytics werkt door middel van allerlei verschillende metingen die gedaan worden met Javascript code. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van dingen die je kunt meten via Google Analytics:
Kortom, er is echt bijzonder veel data te verkrijgen via Google Analytics. Wat je er nog meer mee kan leggen we je uit in deze blog!
Vragen? Neem gerust contact op
Hoe Google Analytics werkt begint eerst bij een Google Analytics account aanmaken en vervolgens Google Analytics koppelen aan de website. Hieronder staat een kort en simpel stappenplan:
Als je Google Analytics opent zie je als eerst de homepage hiervan. Dit is een dashboard waarin je direct de basisgegevens in kan zien. Denk hierbij aan het aantal gebruikers en het aantal sessies, maar ook het bounce rate percentage en de sessieduur van een bezoeker. De homepage is dus een soort samenvatting van alle gegevens die worden weergegeven. Verder zijn er verschillende rapporten in te zien, die hieronder stuk voor stuk worden toegelicht.
Vragen? Neem gerust contact op
Realtime betekent wat er op dit moment gebeurt. Binnen realtime is de eerste optie een overzicht. In dit overzicht zie je de bezoekers op dit moment en waar deze aanwezig zijn (de actieve pagina). Ook zie je hier de belangrijkste locaties van de bezoekers. Realtime is minder interessant als je maar een tiental bezoekers per week hebt. Als je tientallen bezoekers per uur hebt kan het heel interessant zijn. Verder is het ook interessant inzicht te krijgen in het gebruik van mobiele apps.
Doelgroep is een heel ruim begrip in Google Analytics. Je kan namelijk in het overzicht al heel veel data inzien. Het begint bij een grafiek waarin je van alles in kan zien, zoals de gebruikers en unieke gebruikers. Ook zie je hier het aantal sessies van deze gebruikers en het aantal paginaweergaven. Om nog specifiekere informatie te krijgen staan er 3 demografische gegevens, te weten: taal, land en plaats. Deze gegevens zijn ook erg interessant voor je targeting van advertentie campagnes. Hieronder zie je systeem gegevens van de doelgroep, zoals browser, besturingssysteem en serviceprovider. Deze 3 gegevens kan je ook inzien van mobiele gebruikers. Naast al deze basisgegevens gaat doelgroep ook heel diep in op interesses van de doelgroep, gedrag van de doelgroep en nog veel meer. Kortom: heel veel data om te analyseren en op in te spelen.
Acquisitie is het meest interessante rapport op het gebied van online marketing. Je kan met dit rapport namelijk al je verkeer analyseren. Je ziet hier namelijk of het organisch verkeer, betaald verkeer, direct verkeer, social verkeer of ander verkeer is. Ook kan je doelen instellen, waar je hier meteen het aantal behaalde doelen en het bijbehorende conversiepercentage ziet. Als je in het linker menu hierop klinkt krijg je eerst het overzicht. Hier krijg je te zien welk soort verkeer op je website komt met het bijbehorende aantal gebruikers, sessies, bounce rate in Google Analytics en conversies. Ook zie je onder het rapport acquisitie een koppeling staan met Google Ads waar je dezelfde gegevens per advertentie campagne in kan zien.
Onder het rapport gedrag zie je weer een overzicht waar je de meest bezochte pagina’s van je site kan inzien. Ook kan je in het overzicht de zoektermen op de site. Dit kan interessant zijn omdat je dan meer inzicht krijgt in de behoefte van de websitebezoeker. Naast het overzicht is de gedragsstroom erg handig. Je krijgt een mindmap-achtig overzicht met landingspagina’s, 1e interactie, 2e interactie en zo verder. Je kan het zien als een customer journey van een websitebezoeker.
Een conversie betekent: ‘een bezoeker die op jouw website is overgegaan tot een actie waarvan jij wilt dat bezoekers er op overgaan. Denk daarbij aan een contact- of offerteaanvraag, het doen van een bestelling, het downloaden van een brochure of het inschrijven voor een nieuwsbrief.’ Een conversie is het uiteindelijke doel en dit kan je meten in Google Analytics en verder terugzien bij dit rapport in Google Analytics. Ook kan je e-commerce tracking aanzetten bij een webshop. Hier kan je dan per maand zien hoeveel bezoekers je hebt gehad, hoeveel conversies en de daar bijbehorende omzet en conversiepercentage. Ook kan je bij e-commerce tracking zien wat de productprestaties en verkoopprestaties zijn. Hierbij hoort ook de tijd tot aankoop. Dit zijn ook hele interessante gegevens.
Zoals hierboven benoemd zijn de conversies het uiteindelijke doel. De meest voorkomende conversie is een aankoop. Dit is te meten via e-commerce tracking. Hierbij krijg je meteen het omzetaantal, aantal conversies en het bijbehorende conversiepercentage. Naast een aankoop is een contactaanvraag of een offerteaanvraag heel populair. Dit maak je meetbaar door een formulier uit te laten komen op een bedankpagina. Vervolgens sluit je deze bedankpagina uit van de organische zoekresultaten en maak je deze meetbaar. De bedankpagina’s maak je meetbaar door via beheerder naar doelen te gaan en dan een doel te maken op basis van een bestemming. Vervolgens is ieder bezoek van deze pagina iemand die het formulier heeft ingevuld en dus een conversie. Dit is dus van toepassing op contactaanvraag en offerteaanvragen. Naast deze mogelijkheden is het ook mogelijk om het aantal kliks op een telefoonnummer of emailadres te meten. Dit doe je ook met Google Analytics maar dan is Google Tag Manager nodig. Hier komen we in een latere blog over op terug.
Nu je eindelijk weet wat Google Analytics is geven we een aantal tips zodat je Google Analytics op de juiste manier in kan zetten. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat je echt veel meer uit Google Analytics kan halen dan alleen bezoekersaantallen.
Spam is iets wat zorgt voor onbetrouwbare data. Dit wil je natuurlijk niet want het belemmert al je gegevens. Stel, je krijgt in de maand augustus ineens 200 extra referral (doorverwijzende) bezoekers vanuit een vaag domein. Dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk uitsluiten. Deze gegevens zie je vanaf het moment van uitsluiten niet meer terugkomen. Domeinen sluit je uit door naar beheerder te gaan, vervolgens onder trackinginfo naar de lijst met verwijzingsuitsluitingen te gaan en de domeinen die je uit wil sluiten in deze lijst te zetten.
Eerder in deze blog is al uitgelegd hoe je doelen kan meten, zodat Google Analytics het beste werkt. Als je de juiste doelen instelt kan je ook duidelijke progressie inzien. Stel: je bezoekers groeien en het aantal conversies groeit evenredig mee. Dan is er natuurlijk niks aan de hand. Maar stel je bezoekers groeien, maar het aantal conversies niet. Dan weet je dat je hier wat aan moet gaan doen. Een conclusie kan dan al snel zijn dat je meer call to actions toe moet voegen op de landingspagina’s met de meeste bezoekers.
Google Analytics geeft ook de mogelijkheid om de zoekfunctie binnen je website te analyseren. Veel websites hebben een zoekfunctie binnen de website en met een groot aantal organische bezoekers komt daar ook veel data uit. Je krijgt dus ook inzichtelijk wat de vraag van bezoekers is op de website. Misschien zoeken de bezoekers wel op een specifiek product of een specifieke dienst die je (nog) niet aanbiedt. Vervolgens kan je hier een pagina voor maken, wat ook weer positief is voor nieuwe posities in de zoekresultaten.
De bounce rate die je kan vinden in Google Analtyics is een heel belangrijk gegeven voor je conversieoptimalisatie en conversiepercentage. De bounce rate geeft namelijk aan hoeveel mensen de website na websitebezoek meteen verlaat. Dit percentage wil je dus zo laag mogelijk houden. Bij bepaalde pagina’s kan het percentage hoger zijn dan de andere pagina. Hier moet je op inspelen door die ene pagina met een hogere bounce rate aantrekkelijker te maken zodat bezoekers de site niet meteen verlaten.