Misschien luisterde je al naar de 13e aflevering van de podcast. In die podcast spraken we over de doelgroepen. Wat is een doelgroep en wat is het belang van het kennen van je doelgroep? Maar ook hoe jij je specifieke doelgroep kunt leren kennen, kwam aan bod. Nu jij precies weet wat een doelgroep is en jij je eigen doelgroep steeds meer leert kennen, is het geen gek idee om de volgende vraag te beantwoorden: ‘je doelgroep aanspreken, hoe doe je dat?’.
Heb je onze nieuwste podcast aflevering nog niet geluisterd? Luister ‘m hier!
Je weet wie de doelgroep is en hebt een doelgroepanalyse uitgevoerd. Nu is het zaak om de doelgroep die je bepaald hebt op de juiste manier aan te spreken. Maar hoe doe je dat, je doelgroep aanspreken? Helaas kunnen we geen eenduidig antwoord geven op die vraag. Er zijn namelijk verschillende manieren om je doelgroep aan te spreken. Zo kan jij je doelgroep aanspreken in bijvoorbeeld een e-mail, SEO tekst of een post op een van de bekende social media kanalen. Maar ook targeten via social media en met gebruik van Google Ads, is een manier waarop je een doelgroep aanspreekt.
Op welke manier jij je doelgroep aanspreekt, is van groot belang voor het daadwerkelijk aanspreken van de doelgroep. Dit wordt ook wel tone of voice genoemd, ofwel de manier waarop jij de doelgroep als bedrijf aanspreekt in alle uitingen die je vanuit het bedrijf doet. Maar het is ook de persoonlijkheid van je bedrijf. Heb je een webshop voor bijvoorbeeld rollators, en spreek jij je doelgroep aan met je, en schrijf je hele losse teksten?
Dat is in dit geval geen goede keuze. De doelgroep spreekt namelijk ook niet op die manier. Vraag je wanneer je de tone of voice bepaalt dus altijd af hoe jij de klant in real life zou aanspreken, en welk taalgebruik je hierbij hanteert. Op die manier spreek jij je doelgroep op de juiste manier aan.
Je weet precies wat je doelgroep is. Zoals je al leerde in de podcast afleveringen over social media en Google Ads, kan je heel gericht je doelgroep targeten. Heb je een bruidswinkel in het noorden van het land en is de doelgroep bijvoorbeeld actief op Facebook? In dat geval is het mogelijk om heel gericht vrouwen in een bepaalde regio (of zelfs stad of straat) te targeten in een bepaalde leeftijdscategorie. Het is zelfs mogelijk om vrouwen te targeten waarvan Facebook denkt dat ze gaan trouwen, willen trouwen of vrouwen die pagina’s over trouwen hebben geliked.
Ook binnen Google Ads kan je de doelgroep specifiek targeten. Zo kan je targeten op waar de doelgroep specifiek onderzoek naar doet, op interesses, demografie, of op het feit of de doelgroep je website al eerder heeft bezocht. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden! Daarover leer je later meer. Houd voor meer informatie vooral de Academy in de gaten!
Bovenstaande kan ietwat abstract aanvoelen. Aan de hand van de volgende voorbeelden geven we je daarom een idee van hoe je doelgroep aanspreken er in de praktijk eruit ziet. Heb je een plantenwebshop en merk je dat je social campagne wel tot kliks leidt, maar weinig conversies? Dan bestaat de kans dat je de doelgroep te breed ingesteld hebt, waardoor je ook mensen target waarvan de kans klein is dat ze daadwerkelijk een aankoop doen. Zonde van je advertentiebudget, als je het ons vraagt.
In dit geval is het van belang om je doelgroep wat verder te specificeren, dus kleiner te maken. Dit kun je doen door gericht te targeten op mensen die aangegeven hebben dat ze interesse hebben in tuinieren, moestuinen, groen, natuur, planten, et cetera. Zorg ervoor dat de tekst die je in de advertentie aansluit op de doelgroep. En hoe zit het met je taalgebruik en tone of voice? Spreek je jouw doelgroep wel op de juiste manier aan? In het geval van een plantenshop is luchtig en speels taalgebruik doorgaans aansprekender dan formeel taalgebruik en de U-vorm.