0854 0199 00

Starten met bloggen

1 jaar geleden Leestijd 5 minuten

In de podcast hadden we het over bloggen. We vertelden dat je door te bloggen je deskundigheid kunt laten zien aan de lezer, maar ook dat we begrijpen dat sommige ondernemers het spannend vinden om te beginnen met bloggen. Je zit vol vragen. Want hoe doe je dat eigenlijk, en wat nou als er allerlei spel- en taalfouten in staan? Knapt de lezer daar op af, of hoef jij je daar geen zorgen om te maken? Maar bovenal: hoe start je met bloggen?

Starten met bloggen
Onwise Academy » SEO » Starten met bloggen

Iedereen kan het

We beginnen maar meteen met een antwoord op de vraag der vragen: ja, ook jij kunt bloggen. Heus. Echt waar. Iedereen kan bloggen. En natuurlijk is het zo dat het de een wat makkelijker af gaat dan de ander. De een heeft meer gevoel voor taal, stijl en structuur dan de ander, maar wij zijn niet van mening dat dat je ervan moet weerhouden om te gaan bloggen. In tegendeel zelfs. Terwijl je bij het schrijven van een SEO tekst moet letten op de zoekwoorden en de leesbaarheid voor Google, hoeft dat tijdens het schrijven van een blogartikel niet. Dat maakt het een stuk gemakkelijker, zou je denken. En dat klopt. Wel geven we een aantal tips die ervoor zorgen dat de boodschap die je wilt overbrengen, op de juiste manier overkomt.

Hoe praat je? Zo schrijf je ook

Dit is misschien wel de beste tip die we je kunnen geven: schrijf gewoon precies op de manier waarop je praat. Het is namelijk zo dat heel veel mensen het idee hebben dat ze andere woorden moeten gebruiken wanneer ze schrijven. Echter is dat helemaal niet nodig. Het is niet nodig om een deftig geschreven blog te publiceren op je website, maar het tegendeel is waar. Het is voornamelijk van belang dat de blog goed leesbaar en begrijpelijk is. Gebruik gewone zinnen en normale woorden, alsof je een verhaal vertelt aan een vriend.

Gebruik geen lastige termen

Jij bent deskundig op een bepaald gebied en deelt je expertise en kennis in een blogartikel, maar vergeet niet dat de lezer deze kennis hoogstwaarschijnlijk niet heeft. Houd hier tijdens het schrijven van een artikel rekening mee, door geen jargon of ingewikkelde woorden te gebruiken. Je wilt immers dat de lezer precies begrijpt wat je schrijft. Daar draait het immers allemaal om! Om dit te voorkomen, kun je voorafgaand aan publicatie vragen of iemand zonder kennis van het onderwerp, de blog eens leest.

Let op het aantal uitroeptekens

Let op het aantal uitroeptekens!!! Het kan namelijk flink irritant zijn om een blog te lezen waar ontelbaar veel uitroeptekens in staan. Je gebruikt een uitroepteken om een stuk van je blog te benadrukken. Hoe vaker je een uitroepteken gebruikt, des te minder krachtig wordt het gebruik ervan. Bovendien bestaat de kans dat de blog wat schreeuwerig overkomt. Beperk het gebruik van uitroeptekens dus tot twee uitroeptekens per blog.

Let op taalfouten

Niet iedereen is goed in spelling, grammatica en taal. Het is dus niet raar als er weleens fouten in de blog staan. En natuurlijk zal niet iedereen een foutje opmerken, maar toch is het verstandig om er scherp op te zijn. Wanneer het blogartikel vol staat met fouten, kan het namelijk maar zo zo zijn dat de lezer het verhaal minder serieus neemt. Twijfel je over hoe je een woord schrijft? Google dan gerust, of zoek het op via www.onzetaal.nl. Uiteraard kun je ook een kijkje nemen tussen de taaltrainingen die je daar vindt. Ken je iemand die goed is met spelling, grammatica en taal? Vraag dan zeker of je zo nu en dan een blog ter controle naar diegene toe mag sturen. En vraag dan niet om verbeteringen, maar om feedback.

Sterkte titel

Je kunt de titel zien als het visitekaartje van de blog. Wanneer deze niet sterk is en de inhoud niet omvat, is de kans groot dat de bezoeker van je website het blogartikel niet leest. Om die reden moet je dus wel een pakkende titel schrijven, waarin je concreet bent of getallen noemt. Maar ook titels met daarin een belofte, of titels met een vraagteken erin werken goed. Let er op dat je de titel niet te lang maakt.

Ga aan de slag!

Klim in de pen en ga aan de slag. Meer weten? Volg dan de lessen over content en haal je certificaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Deel dit bericht

Meer van Onwise

Inloggen
Log hieronder in om bij je cursussen te komen
Wachtwoord vergeten
Vul je e-mailadres of gebruikersnaam in om instructies te ontvangen om je wachtwoord te resetten.
Start de trial