0854 0199 00

Verschil tussen SEO en SEA

2 jaar geleden Leestijd 5 minuten

De kans is groot dat je wel eens van SEO en SEA gehoord. Doordat deze afkortingen op elkaar lijken, betekenen deze twee termen voor veel mensen hetzelfde. Op zich is dat best begrijpelijk, want SEO en SEA kunnen er beide voor zorgen dat je website op de eerste pagina van de zoekresultaten van Google belandt. Echter is er wel degelijk een verschil tussen deze twee in de marketingwereld veelgebruikte termen. Er is zelfs sprake van een groot verschil tussen deze twee vormen van online marketing.

Vragen? Neem gerust contact op

Verschil tussen SEO en SEA
Onwise Academy » SEA » Verschil tussen SEO en SEA

Waar staan SEO en SEA voor?

SEO staat voor Search Engine Optimization, in het Nederlands ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd. Daarentegen betekent SEA Search Engine Advertising, oftewel adverteren in zoekmachines zoals Google. Maar wat is het verschil tussen beide?

Verschil tussen SEO en SEA

Er is een heel groot verschil tussen SEO en SEA, en dat is het feit dat SEO betrekking heeft tot de niet-betaalde zoekresultaten in Google. In tegenstelling tot SEO, heeft SEA juist wel betrekking tot de betaalde zoekresultaten, die in dit geval advertenties genoemd worden. Dit is het grootste verschil tussen deze twee online marketing diensten.

Wat is SEO?

SEO staat dus voor Search Engine Optimization. Onder SEO verstaan we het optimaliseren van een website, ter bevordering van de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google. We optimaliseren de hele website of individuele pagina’s, om een hogere positie te krijgen in de zoekresultaten. Hierbij is het het doel van Google om op basis van een specifieke zoekopdracht, de meest relevante pagina’s aan de zoeker voor te schotelen. In de meeste gevallen worden dusdanig relevante pagina’s getoond, dat de zoeker niet eens meer op de tweede pagina van de zoekresultaten belandt. Het doel van SEO is dus om ervoor te zorgen dat Google de pagina erkent als relevant. Een niet-betaald zoekresultaat in Google, wordt ook wel een organisch zoekresultaat genoemd.

Onderdelen van SEO

SEO omvat een aantal onderdelen, waaronder:

  • Content
  • Techniek
  • Autoriteit

Content

De content richt zich op de teksten, maar ook op video’s en afbeeldingen. Deze content heeft specifiek als doel bezoekers te trekken vanuit Google of andere zoekmachines.

Techniek

Ook techniek is een belangrijk onderdeel van SEO. Succes begint immers bij een goed werkende website die SEO-technisch tot in de puntjes in orde is. Zo wordt er aandacht besteed aan de snelheid van de website, maar ook aan de gebruiksvriendelijkheid en de technische basis van de website.

Autoriteit

Hoe hoger de autoriteit, des te beter scoort de website in Google. De autoriteit van de website geeft namelijk aan in hoeverre zoekmachines zoals Google de website betrouwbaar of relevant vinden. De autoriteit van de website wordt bepaald aan de hand van een drietal factoren, waaronder autoriteit van de domeinnaam, autoriteit van de pagina’s en de linkautoriteit.

Wat is SEA?

Zoals we al vertelden, staat SEA voor Search Engine Advertising. SEA wordt vaak zoekmachine adverteren genoemd. Met SEA bedoelen we de betaalde advertenties in de zoekmachine. Er wordt veelal gekozen voor een SEA campagne, omdat je op deze manier zeer gericht een bepaalde doelgroep kunt targeten. Je biedt op relevant zoektermen. Heb je het hoogste bod? Dan kom je boven of rechts van de zoekresultaten te staan. Je betaalt een vast bedrag voor iedere keer dat een bezoeker op je advertentie klikt. Hoe hoog dat bedrag is, is geheel afhankelijk van de populariteit van het zoekwoord, maar ook van de kwaliteit van de website en die van de advertentie. Doordat je een maximaal budget per dag aangeeft, betaal je nooit meer dan je eigenlijk wilt.

Vragen? Neem gerust contact op

Onderdelen van SEA

De meest voorkomende advertentie mogelijkheden binnen zoekmachines zijn onder andere tekst advertenties, display advertenties, shopping advertenties en video advertenties. Deze advertenties worden allemaal aangemaakt in Google Ads. We lichten de verschillende vormen hieronder toe:

Tekst advertentie

Een tekst advertentie is een van de meest voorkomende advertenties. Doordat deze bovenaan de zoekresultaten van Google verschijnt, is het in sommige situaties lastig om een tekst advertentie te onderscheiden van een organisch zoekresultaat. Een tekst advertentie bevat ten alle tijde een advertentiekop, beschrijving en een URL.

Shopping advertenties

Naast tekst advertenties, verschijnen ook shopping advertenties in de zoekresultaten van Google. Echter kun je ook op het Shopping tabblad klikken, maar het is ook mogelijk om de Shopping advertenties te laten weergeven in het Google Display Netwerk of een zoekpartnerwebsite van Google.

Display advertenties

Misschien heb je weleens display advertenties gezien. Dit zijn advertenties die getoond worden in het Google Display Netwerk van Google. Zo’n advertentie bestaat te allen tijde uit een afbeelding, advertentie tekst met een knop, maar ook uit het logo. Je kunt hierbij kiezen voor een responsieve advertentie, maar ook door een zelfgemaakte advertentie.

Video advertenties

Video advertenties worden getoond via onder andere YouTube, maar ook op andere websites zoals NPO uitzending gemist, nieuwswebsites zoals Nu.nl. Sommige advertenties kun je na een aantal seconden overslaan, en sommige moeten helemaal af gekeken worden. Zo bestaan er verschillende varianten.

Investeren in SEO of SEA?

Na het lezen van dit blogartikel vraag jij je waarschijnlijk af waar je goed aan doet. Investeer je in SEO, SEA, of wil je in SEO en SEA combineren? Je moet SEO zien als een lange termijn strategie. Doorgaans duurt het minimaal 6 maanden voordat jij je doel bereikt. Wanneer je investeert in SEA, merk je meteen resultaat. Echter is een grote daling merkbaar wanneer je de SEA campagne weer uit zet. Je kunt overwegen om SEO en SEA met elkaar te combineren. SEO en SEA kunnen elkaar namelijk versterken. Zo maakt een goede SEO strategie SEA goedkoper, doordat de prijs van de advertentie afhankelijk is van de SEO content. Bovendien kun je wanneer je aan de slag gaat met een SEO strategie, SEA inzetten voor de zoekwoorden waarop je nog niet goed scoort in de niet-betaalde zoekresultaten van Google.

Vragen? Neem gerust contact op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Deel dit bericht

Meer van Onwise

Inloggen
Log hieronder in om bij je cursussen te komen
Wachtwoord vergeten
Vul je e-mailadres of gebruikersnaam in om instructies te ontvangen om je wachtwoord te resetten.
Start de trial