Nadat we je vorige maand hebben beloond met een artikel over ‘hoe werkt Google Analytics’, hebben we deze maand een artikel met uitleg over wat Google Tag Manager precies is, wat je ermee kan en hoe je het op de juiste manier inricht!
Google Tag Manager is een te uitgebreide tool om in een paar zinnen te kunnen samenvatten. Daarom leggen we je het uit in de vorm van een blog. Heel kort gezegd is Google Tag Manager een tool van Google waarmee je allerlei verschillende aspecten op je website meetbaar kan maken. Denk bijvoorbeeld aan klikken op een bepaalde link, of het aantal keren dat een bepaalde video wordt afgespeeld. Het is veel uitgebreider dan alleen het meten van simpele klikken, je kan er veel meer mee. Wat je er allemaal mee kan en hoe je het precies koppelt aan je website leggen we je in deze blog maar al te graag uit.
Vragen? Neem gerust contact op
Google Tag Manager heeft zijn naam te danken aan het managen van tags. Tags is een van de belangrijkste onderdelen van Google Tag Manager. In jouw Google Tag Manager data layer begint het. Dit is database van alle acties die worden uitgevoerd op jouw site.
Deze data layer kunnen we lezen door de Google Tag Manager container. De container is een weergave binnen je account. De container heeft ook een eigen HTML code die je plaatst op je site om de gegevens te verzamelen, dit werkt eigenlijk hetzelfde als Google Analytics. Binnen de container heb je een werkruimte waar je alles in kan stellen. Ook heb je een versieweergave waar je alle veranderingen kan zien. Verder bevat de container een beheermodule.
Vervolgens zijn er nog 3 begrippen die samenhangen, namelijk de tag, de trigger & de variabelen. Een tag is een ‘naam’ geven aan het meten van een bepaalde gebeurtenis of actie. Deze tags kan je namelijk doorschieten naar Google Analytics. Hier komen we later op terug. De tag bestaat uit een trigger en variabelen. De trigger is hetgeen wat je meet, zoals een klik, websitebezoek of een andere actie. Stel, je meet het aantal klikken op een bepaalde button. Dan is de trigger een klik op die button. De variabele is hetgeen wat de trigger specifiek maakt. Zo kun je je met variabelen bijvoorbeeld richten op specifieke pagina’s, of je kan een van de andere +/- 50 default variabelen gebruiken. Ook kan je zelf custom variabelen maken, dit is echter wel voor hele specifieke metingen.
Google Tag manager installeren is vrijwel hetzelfde als het instellen van Google Analytics. De eerste stap is inloggen met je Google account. Vervolgens maak je een account/container aan in Google Tag Manager, je vult je accountnaam & land in en hieronder vul je voor het gemak je domeinnaam in en kies je voor internet. Nu heb je een container. Er komt daarna een pop-up tevoorschijn om Google Tag Manager te installeren door 2 codes te plaatsen in de head & body tag van je website. Dit kan je bij WordPress vinden onder > dashboard > weergave > thema editor > header.php. Als je deze 2 codes geplaatst hebt heb je Google Tag Manager op de juiste manier geïnstalleerd op je website!
Vragen? Neem gerust contact op
Nadat je Google Analytics en Google Tag Manager nu ook werkend hebt kunnen we deze twee goed laten samenwerken. In Google Analytics kan je doelen aanmaken gericht op ‘gebeurtenis’ en deze kan je sturen via Google Tag Manager. We geven je een paar voorbeelden van metingen die van pas kunnen komen voor jouw site! Wij hebben onze 3 favorieten uitgekozen om meetbaar te maken.
Voor heel veel bedrijven zijn telefoongesprekken met potentiële klanten de belangrijkste manier van leads en opdrachten verzamelen. Als je op de website wilt meten hoeveel mensen op jouw telefoonnummer klikken zorg je er eerst voor dat het telefoonnummer klikbaar is door middel van een link, dit is dan ‘tel:0612345678’. Vervolgens maak je in Google Tag Manager een trigger gericht op Click URL > begint met/bevat ‘tel:’. Deze trigger plaats je in een tag die ervoor zorgt dat je het aantal kliks op het telefoonnummer meet. Vervolgens neem je de instellingen van de tag over in Google Analytics bij beheer > doelen. Nu kan je zien wat het conversiepercentage is en hoeveel mensen het doel hebben voltooid.
Dit werkt in principe hetzelfde als het meten van je telefoonnummer. Je stelt het op de juiste manier in via Google Tag Manager. Alleen moet je nu zorgen dat het emailadres klikbaar is doormiddel van een link. Dit doe je door niet ‘tel:’ te hanteren maar wel ‘mailto:’. Hiermee maak je namelijk een emailadres klikbaar en opent diegene die klikt meteen zijn mailbox.
Het meten van het aantal views van jouw video is iets heel anders. Dit doe je door een trigger in te stellen met het type: ‘YouTube Video’. Vervolgens kan je hier allemaal verschillende metingen instellen, zoals het aantal keer dat de video gestart is en het aantal keer dat de video volledig afgespeeld is. Hier kan je verschillende metingen uittesten wat interessant is voor jou en de website. Je kan zelfs meten hoe vaak de video voor minimaal 50% is afgespeeld.
Iedere tool of programma heeft zijn voor- en nadelen. Om het voor jou makkelijk te maken sommen we deze aan het eind van deze blog nog even op.
Zoals je hebt gemerkt zijn er heel veel mogelijkheden met Google Tag Manager. Wil je toch niet zelf aan de slag met Google Tag Manager of heb je vragen over de tool? Je kan altijd contact opnemen met ons!